Ik heb mij met vele, vele andere mensen afgevraagd wat nu eigenlijk de reden is waarom wij als soort seks hebben. En met ons – als ze dat zouden kunnen – natuurlijk al die andere soorten die hetzelfde doen. Ik zie voor het eerst een indicatie van een aannemelijke verklaring die anders is dan een verwijzing naar een of ander genotsbesef. Dat zou ik zelf geen slechte gevonden hebben. Alleen neem ik daarmee misschien geheel ten onrechte aan dat voor alle dieren seks leuk is. Als ik de dames-katten af en toe zie reageren op de penetratie door meneer Kater, dan lijkt het er op dat die aanname wel eens fout zou kunnen zijn.
Toch is het idee niet gek. Ik kan me niet zo goed voorstellen dat een dier – Homo Sapiens inbegrepen – überhaupt zou vrijen als er geen bips aan zou zijn. De reuzenpanda sterft niet voor niets uit. Ik heb begrepen dat die een libido van nix hebben, wat de soort stevig onder druk zet. Anderzijds is dat mysterie van het vrouwelijke orgasme eigenlijk geen mysterie. Vrouwen die klaarkomen willen vaker vrijen dan vrouwen die dat niet doen. Dat is goed voor de soort. Simpel, als je het mij vraagt.
Maar waarom zou seksuele voortplanting bestaan? Het gaat gepaard met een heleboel poespas die veel kost en niet bij voorbaat iets oplevert. Dieren weten dat niet, maar wij natuurlijk wel. Je moet een boel moeite doen om iemand bereid te vinden het bed met je te delen; zeker de eerste keer. Die hofmakerij is geen sinecure als je ook nog eens eisen van enig formaat aan je bedgenoot stelt.
Maar het lijkt dat we er uit zijn. De Universiteit van Edinburgh heeft het antwoord waarschijnlijk gevonden. De soorten die zich met dat seksgedoe inlaten, overleven beter dan soorten die zich seksloos voortplanten. Dat komt omdat seksuele voortplanting van twee genomen gebruik maakt en die mixt in plaats van één genoom dat gewoon wordt gekopieerd – eventueel met fouten. Daardoor kan een zich seksueel voortplantende soort sneller van slecht DNA afkomen, waarbij seksloze soorten dat niet doen – die sparen het bij elke kopie als het ware cumulatief op – en een defectieve tak dus volledig moet uitsterven. Dit lijkt zo’n loot dan ook te doen, omdat zij zich ook minder (goed) voortplant. Ook simpel, toch?
Voor de liefhebbers is het verstandig het Schotse artikel zelf te lezen. Ik zou het ook niet aan mijzelf overlaten om uit te leggen hoe het zit met die seks.…