Een bijzonder verheugende mededeling vind ik in de Volkskrant van vandaag. Ik citeer:
“Vlees minderen is in Nederland geen marginaal verschijnsel meer. Driekwart van de Nederlanders eet minimaal eens in de week geen vlees, ruim een kwart is van plan om zijn vleesconsumptie het komende jaar te minderen. Bijna de helft van de Nederlanders eet maximaal vier keer per week vlees. Daar staat tegenover dat de meeste Nederlanders vlees eten nog altijd vanzelfsprekend vinden.” (Mac van Dinther – VK 7–6‑2012)
Tussen al het nieuws over de ellende op deze wereld en de onachtzaamheid van de grote graaiers en egoïsten die bijna dagelijks aan mijn oog voorbij trekken in de media, vind ik het bovenstaande een buitengewoon positief bericht. Dit ondanks de toch wel magere cijfers die er achter zitten. Niet zo zeer omdat ik medelijden heb met die arme dieren die opgegeten worden door onze bloeddorstige en carnivore mensheid, maar vanwege de consequenties voor ons energie- en waterverbruik. Ik moet dat beter stellen: vanwege het positieve, verkleinende effect op onze ecologische voetstap.
Verder heb ik nog geen vertrouwen in de beweegredenen van de minderaars. Misschien werkt de crisis nu wel door tot op het aanrecht. Dat zou mij niet verbazen. Ik ben pas tevreden als ik een dusdanige consumptiedaling zie dat vlees eten eigenlijk niet meer als normaal beschouwd kan worden. Net zoals het eten van kaviaar dat niet is.
Een mooi vooruitzicht uit de wetenschap: het kweken van vlees uit losse stamcellen is momenteel zo in focus, dat het niet meer lang zal duren voordat ik een synthetische biefstuk – die dus nooit dienst gedaan heeft als de bilspier van een rund of paard – zal kunnen kopen bij de gecertificeerde kweekslager. Het verschil zal ik niet merken. Vlees wordt dan vervangen door vlees. Dat is nog eens een leuke spin-off van het medische front, waar ze proberen het nijpende tekort aan donor-organen op te lossen door deze uit patiënt-eigen weefsel op te kweken.
Dat brengt me op een idee: een stiekeme kannibaal zou een stukje “eigen” bil in een reactor kunnen laten groeien om dat vervolgens in de keuken te gebruiken. Lekker doorbakken met een uitje, stukje witbrood erbij en genieten maar. Daarmee zit hij toch niemand in de weg dacht ik zo. Ik weet bijna zeker dat daar een markt voor is.