De Nederlandse overheid tikt Shell – Neerlands grootste multinationale bedrijf en notoire destabilisator van de Niger delta – op de vingers.
Zoals het dan zo netjes heet in het zalvende jargon van de (inter-)nationale betrekkingen: “Nederland oefent regelmatig diplomatieke druk uit op oliemaatschappij Shell om het bedrijf ertoe te bewegen zijn verantwoordelijkheid te nemen in het West-Afrikaanse land Nigeria.”
Helaas betekent dat niet dat Shell zich ook maar iets aantrekt van deze druk. Voor zover is na te gaan, gaat het gewoon door met haar rigoureuze ecologische verprutsen van de natuurlijke omgeving – door lekkende oliepijpen te gebruiken, zodat landbouwgrond en viswater onbruikbaar worden. Er worden ook gezondheidsproblemen gesignaleerd bij de lokale bevolking doordat het grondwater vervuilt. Bovendien fakkelt Shell tegen alle regels in gas af, wat verschrikkelijk slecht is voor het milieu – ook het milieu hier!
Het zal wel aan mij liggen, maar ik kan met niets anders dan grote minachting en afkeer denken aan dat bedrijf dat het niet zo nauw neemt met andere factoren dan die binnen het domein van het eigen belang liggen. Mij maakt niemand meer wijs dat Shell ook maar in de verste verte goede bedoelingen heeft met de mensen van wie zij de grondstoffen steelt om er vervolgens zelf rijk mee te worden.
Is iedereen happy met zijn Shell aandelen? Denk nog eens aan de mensen in de met olie overstroomde Niger-delta als je van de dividenden uit eten gaat…
Onze verantwoordelijke staatssecretaris vindt overigens dat Nederland wat Shell in het Nigeriaanse betreft met het ”actief oplossen van uitdagingen” niet op de stoel mag gaan zitten van nationale of de lokale overheden in Nigeria. “Die, en Shell zelf, zijn hoofdverantwoordelijk voor oplossingen” stelt de goede man. Ik denk daar heel anders over. Als ik het voor het zeggen had hier dan had ik Shell niet zo’n licht slap tikje gegeven maar was ik met het grootste geschut dat ik tot mijn beschikking had in de aanval gegaan.
Als een aanklager bij een Europees hof een Afrikaanse leider kan sjoggeren voor misdaden tegen de menselijkheid, waarom kan dat dan nu met Shell niet? Het is duidelijk dat het hier vooral ontbreekt aan politieke wil. Ik denk dat ik ga stoppen met tanken bij Shell. Het jammere is alleen dat andere maatschappijen die ik als alternatief zou willen gebruiken waarschijnlijk net zo erg – zo niet erger zijn.