Is er licht aan het einde van de financiële ladelichters-tunnel? Ik zou” bijna gaan denken van wel. Vandaag kom ik in De Volkskrant een bemoedigend artikel tegen van” Tjerk Gualthérie van Weezel met de titel “Toch nog genoegdoening voor slachtoffers derivatenmalaise”. Dat beschrijft globaal hoe de onfortuinlijke kopers van renteswaps – onduidelijke financiële producten die vooral voor de winst van de bank zijn bedoeld – langzaam maar zeker hun gelijk bij de rechter beginnen te krijgen. Veel MKB ondernemers worden door de banken uitgekleed en leeggezogen met” allerlei toeslagen op deze middeleeuwse wurgcontracten. Daarin lijkt nu echter een kentering te komen, doordat ondernemers zich steeds effectiever voor de rechter weren en deze rechters zich steeds vaker tegen de aperte misinformatie, die deze zwendel mogelijk maakte, keren.
Voor de zoveelste keer wordt duidelijk hoe banken en bankiers de hele wereld, de duvel en zijn ouwe moer hebben opgelicht. En als we Joris Luyendijk moeten geloven dan liggen ze daar helemaal niet wakker van. Bankiers wanen zichzelf beter dan de rest van de wereld en vinden het heel normaal dat zij de vruchten van het harde werk van anderen schaamteloos afromen en in eigen zak stoppen. Bankiers zijn dieven en ze zijn dat vaak nog legaal ook. Deze blog staat langzamerhand” vol met aantekeningen die hierover mijn mening geven en waarin wordt” uitgelegd hoe bankiers hun misdadige spel spelen.
Nieuw in dit trieste drama van hebzucht en volksverlakkerij is dus dat de rechters van vandaag steeds minder meegaan in het gerommel van de bankiers en daarentegen juist de gedupeerden in het gelijk stellen. Het verdient de aanbeveling om voor de gemoedsrust het hierboven aangehaalde artikel eens te lezen en vooral iedereen in de buurt, die zo’n rentederivaat zou kunnen hebben, te waarschuwen. Het geeft een fraai overzicht van de werking van het rentederivaat en de onbeschaamde wijze” waarop de banken het MKB massaal hebben getild.
Nu is het nog zaak dat al die Europese gemeentebesturen, aan wie op grote schaal dezelfde gammele producten zijn verkocht, ook hun gelijk bij de rechters gaan halen voordat de ene lokale gemeenschap na de andere het schip in gaat. Grootspraak? Ik dacht het niet.