Allereerst: ik heb niets speciaals met paarden. De titels van de laatste twee” aantekeningen” zouden dat kunnen suggereren.…
Of het echt zo is weet ik niet, maar ik kan me zomaar voorstellen dat het eten van paardenvlees beter en gezonder is dan het eten van plofkipvlees, kistkalfsvlees, industriekoeienvlees of megastalvarkensvlees. Waarom? Om dat zo’n paard een betrekkelijk vrij en beweeglijk leven heeft gehad voordat het als biefstuk, worst of “rundvlees voor in de kant-en-klaar maaltijden van het Zweedse Findus” op het schap eindigt.
Het zijn de” industrieel” gehouden dieren die volgens mij door de meeste mensen worden gegeten. Die mensen nemen het niet zo nauw met wat ze aan puinzooi naar binnen werken, en het mag ook allemaal niet te veel kosten. Het is te merken aan het gemiddelde aanzien van de standaard voorbijganger” op straat: een bleke, slappe huid hangt om een paar doffe ogen heen, die uit een gevlekt en onappetijtelijk gezicht lusteloos naar buiten kijken. De doorsnee burger geeft geen gezonde indruk. En ik maak me sterk dat dit komt door de onaflatende stroom van ongezond voedsel, waaronder dat onnatuurlijke vlees.
Overigens even terzijde: ik moet eerlijkheidshalve” aantekenen” dat onze Marokkaanse en Turkse medelanders, die weinig confectievlees en meer schaap en geit eten, er ook een stuk gezonder uit lijken te zien. Anderzijds is deze groep zichzelf wel aan het vetmesten met een overdaad aan suiker in dat eten van ze. Misschien komt het wel door een algemeen beter ogende complexie van hun huid. Een rasechte bleekscheet oogt nu eenmaal niet super lekker. (Vandaar wellicht de ongezonde voorkeur voor dat rare zonnegebruin van de” Noord-Europese” witmensen…)
Wat je eigenlijk wilt is goedkoop én gezond vlees, zou je denken. Dus wil je paardenvlees. Een betere biefstuk is niet te krijgen. Het komt van een dier dat na een gelukkig en actief leven netjes gerecycled wordt tot, door onze consumptie, nieuw vlees. Wat zou daar op tegen zijn? Waarom wil je je eigen spieren niet opbouwen met de eiwitten van zo’n edel dier als het paard, maar wel met het” materiaal” van zo’n smerig varken? De Britten vinden het niet netjes om paard te eten, dus hun hamburgers en diepvrieslasagne” gaan uit “courtecy” de prullenbak in. Maar ik dacht dat de rest van Europa een stuk minder kleinzielig was. Dat heb ik verkeerd gedacht, want ook de Fransen halen nu de met paardenvlees “besmette” producten uit de winkels. Ik vind dat best raar, want die Gallische gasten eten zelfs hart, van de koe, iets wat wij aan de kat geven in een gulle bui. En toegegeven, hart is uitstekend vlees.
Nederland gaat waarschijnlijk niet echt ingewikkeld doen over deze issue. De reden ligt in het feit dat Nederlanders helemaal niet vies zijn van paardenvlees, als ze maar niet al te goed door hebben dat ze het aan het eten zijn. In de meeste kroketten en bitterballen zit namelijk gewoon paard en dat is al jaren zo. En kom niet aan een Hollander zijn kroketje, want dan kom je aan hem. Die Zweden en dat Findus hebben in Nederland dus best wel een goede afzetmarkt als ze het een beetje weten te brengen. Meer paard en minder industrievlees, dat zou hier geen kwaad kunnen. Als ik gelijk heb en het volk luistert naar me, dan zouden de mensen er hier wel eens een stuk gezonder uit kunnen gaan zien.