Ik geef toe, ik ben een bevooroordeeld man. Ten eerste over Amerikanen, ten tweede over Republikeinen, ten derde over kapitalisten, ten vierde over machtige mannen en ten vijfde over blind narcisme bij manifeste halfgaren. De huidige pseudo-President van de V.S. beantwoordt aan alle vijf deze kenmerken, dus hij komt er bij mij automatisch bekaaid vanaf. Trump is een zielige vertoning, die alles wat ik slecht te pruimen vind aan een mens in zich verenigt. Gek genoeg vinden veel Amerikanen dat ook, maar dat lijkt niet echt veel uit te halen. Trump blijft zo maf doen als hij wil, het maakt allemaal niets uit en het heeft vooralsnog geen enkele consequentie gehad.
Enter Oprah Winfrey. Al enige jaren geleden zijn mensen om haar heen begonnen met de presidenten-pitch. Zo wordt ze al een hele tijd geprimed om zich kandidaat te stellen en gisteren tijdens de uitreiking van de Golden Globe Awards in Hollywood werd ze door de gastheer Set Meyers en plein public voor het blok gezet, met woorden van de strekking: “Please Oprah, run!”. En passant werd Tom Hanks, ook aanwezig, als running mate aangewezen.
Needless to say.… ik ben helemaal voor, maar daarin ben ik naïef. Zowel Winfrey als Hanks zijn voor mij Grote Mensen, die politiek aan de goede kant staan en een bijna Europees intellectualisme met zich meedragen. Vooral Oprah is natuurlijk geweldig. Ze is geen man, ze is geen Republikein, ze is wel rijk maar geen kapitalist, machtig is ze nog niet, helaas en ik heb bij haar nog nooit het geringste spoortje van misplaatste bostklopperij gedetecteerd. In tandem met Hanks – waarvoor ik ook geen slecht woord kan vinden – moet dat toch een gouden koppel zijn voor het federale landsbestuur, zou je zeggen.
Zoals gezegd ben ik naïef in mijn verwachtingen. Zowel Oprah als Hanks zijn geen politici, dus of ze kunnen regeren is nog maar de vraag. Na de stunt van Meyers is er ook erg veel kritiek losgekomen vanwege het perspectief wederom een amateur in dat Witte Huis te krijgen; net zoals Trump een amateur is. Maar is dat wel echt een probleem, vraag ik mij wel eens af. Nu, met Trump en zijn entourage, is het inderdaad een probleem, maar het staat niet in steen gebeiteld. De werkelijke macht van een president is niet zo super groot en hij kan sterk worden tegengewerkt door zijn eigen staat en door de natie (in de vorm van de Legal Industry, die zo welig tiert in de V.S.). Het zou kunnen dat een president met meer draagvlak minder Legal Actions tegen zich krijgt, wat goed zou zijn. Die Legal Industry maakt de V.S. namelijk kreupel en het laat grote hoeveelheden publiek geld weglekken.
Dus wat verwacht ik eigenlijk van Oprah? In ieder geval dat er korte metten gemaakt wordt met de systematische achterstelling van niet-blanken in Amerika. Ook zal die muur tussen de V.S. en Mexico worden afgebroken. Veel interessanter echter vind ik de intellectuele invloed die Oprah op het presidentschap zou hebben, die er voor zal zorgen dat Amerika weer serieus gaat meedoen in de wereld van de wetenschap. Ook verwacht ik dat onder een duo als Winfrey-Hanks de V.S. een stuk socialer zal worden; en waarschijnlijk ook een stuk minder gevaarlijk. Ik schat Winfrey-Hanks namelijk als erg stabiel in, iets wat ik over Trump met de beste wil van de wereld niet kan beweren.
Winfrey heeft tot nu toe altijd de boot afgehouden, maar ik hoop dat ze zich na het Trump-debacle – waar iedereen heeft kunnen zien dat achterover leunen bij verkiezingen levensgevaarlijk kan zijn – en de oproep van Set Meyers, heeft laten overtuigen. Haar presidentschap is ondertussen noodzaak geworden. Een herverkiezing van Trump zou rampzalig zijn voor de hele wereld. Het is zaak dat Winfrey zo snel mogelijk begint aan het herstellen van de schade die de geelgekuifde sukkel in zijn vier jaar zal hebben aangericht.
Laten we wel wezen, ze maakt een zeer goede kans, want ze is volgens mij populairder dan alle voorgaande presidenten bij elkaar. Nog voor de liefhebbers: kijk naar de Golden Globe Award uitreiking met als gastheer Seth Meyers.…