FRAUDE-ALERT: Er is kennelijk gesjoemeld met de data van het hieronder beschreven onderzoek. Het verbaast mij niet. Volg hier het persbericht… Toch blijft het onderstaande interessant.… 🙂
Volgens de universiteiten van Tilburg en Nijmegen zijn vleeseters hufteriger en egoïstische dan vegetariërs. Dat is een iets andere formulering dan in de titel hierboven, maar dat is ook wel een beetje opzet.
Wat hebben de onderzoekers precies voor een format gebruikt? Het zal best netjes zijn opgezet en mooi zijn uitgeplozen, maar als ik het onderstaande lees dan weet op dit moment niet hoe solide ik het moet vinden, namelijk:
“Mensen die voor het onderzoek naar een plaatje van een biefstuk keken waren tijdens een verdeelspel dat daarna werd gespeeld egoïstischer dan mensen uit een controlegroep die naar een plaatje van een boom hadden gekeken. Ook waren ze minder bereid om iemand te helpen en vonden ze dat ze bij het uitbreken van brand vaker dat ze als eerste gered zouden moeten worden.”
Okee, daarvan akte. Maar zoals ik al suggereerde: of dat een dekkende indicatie is – zo na het kijken naar een plaatje – laat ik me niet zomaar vertellen. Misschien heeft een seksfilm wel gelijksoortige reacties – of juist andersom, en dan kun je dezelfde conclusies trekken.
Een ander geinig resultaat was dat onzekere mensen in een restaurant eerder vlees zouden bestellen dan zekere mensen. Het geeft ze net dat extra beetje statusgevoel dat ze nodig zouden hebben, zo is de gedachte. Dit vanwege de symbolische en statusverhogende waarde van het vlees.
Nou, laat ik het dan ook maar gelijk verklappen: ik eet ook altijd vlees in een restaurant, maar dat is om dat ik het thuis niet krijg en het heeft geen deuk met mijn gevoel van zekerheid te maken. Thuis zijn wij namelijk vrijwel geheel vegetarisch georiënteerd als het om onze inname gaat. We eten ongeveer eens in de twee weken een stuk dood dier en dan nog alleen als we het bijna persoonlijk gekend hebben. Voor de volledigheid: daarbij maken wij niet dat hypocriete onderscheid tussen landdieren en vissen. Vlees is vlees, of het nu van een koe of van een vis komt.….
Het is natuurlijk allemaal waar, wat door de Nijmeegs/Tilburgse onderzoeks-tandem gesuggereerd wordt, maar en is meer volgens mij. Vlees is de meest energieverspillende manier van voedselproductie en zo ook een aanzienlijk bijdrage aan het broeikaseffect. Het is daarnaast ook nog eens voedselverspilling vanwege de inefficiënte weg die planten vanaf de akker en via het veevoedsel en allerlei andere schakels, afleggen tot in het varkensvlees. En daarnaast gebruikt het ook een enorme hoeveelheid water, om nog maar te zwijgen van het feit dat er dieren worden gedood. Dus: vleeseters zijn egoïstischer? Ja. Maar dan naast de manifestatie als psychologische effect – wat het onderzoek impliceert – ook nog eens op de manier zoals de gladjakkers die in loodzware SUV’s rijden om er alleen maar boodschappen mee te doen dat zijn. Want daarmee verplaatsen ze voor een paar pakken melk gelijk ook even zo’n twee ton staal. Schandalig, als je het mij vraagt.
Wie de echte cijfers er nog eens op na wil slaan kan terecht bij deze site, die een goed overzicht geeft. Waar het op neer komt is eigenlijk te simpel om waar te zijn. Als we mondiaal ophouden met het consumeren van vlees dan hebben we waarschijnlijk het energietekort en de problemen met de aardopwarming grotendeels opgelost. Daarnaast is er vergif op in te nemen dat we er globaal ook een stuk gezonder op zouden worden. En in de toekomst zouden die eerste twee factoren wel eens tot verbod op vlees eten kunnen leiden, om zodoende de aarde en de dan levende 20 miljard mensen een enigszins acceptabel bestaan te garanderen.
Onwaarschijnlijk! Ik hoor het de verstokte carnivoren al zeggen. Maar het kan raar lopen. Er zijn meer dingen verboden die vroeger volledig vrij en onvervreemdbaar leken, die nu absoluut niet meer kunnen en waar zelfs zware sancties op staan. Ik zou het niet raar vinden als vlees-eten daar over 20 jaar gewoon tussen staat.