Op het gevaar af enigszins hardvochtig over te komen moet ik toegeven vandaag blij verrast te zijn met een bericht in de pers, getiteld: “Wetenschappers luiden noodklok over muizenplagen in Europa.”
Het geeft een echt Hitchhikers(GTTG)-gevoel. Muizen overleven steeds beter in onze warme winters en onze droge zomers. Ze worden nauwelijks meer op natuurlijke wijze gereguleerd, dus ze vriezen niet meer dood of verdrinken niet meer in een ondergelopen holletje. Ze kunnen goed tegen ons beschadigde klimaat.
Een van de effecten van de veelvretende veldmuis is dat er steeds minder grasland intact blijft voor de productie van gras/hooi voor onze veestapel; in het bijzonder voor de koeien. De boeren moeten hun land laten onderlopen om de muizen kunstmatig te verdrinken. Zo maken ze het ene dier dood (muis) ten behoeve van het andere dier (koe), dat ze later weer laten doodmaken ten behoeve van onze (mens) dieren-consumptie. Als je daar lang over nadenkt, dan eet je morgen geen vlees meer.
Dat laatste is wellicht wat positief gesteld, dus het zou helpen als onze door muizen bedreigde boeren geen middelen hebben om veevoer te kopen. Zo kunnen koeien niet meer gevoerd worden en zal de veestapel uit financiële overwegingen sterk moeten inkrimpen, wat weer een voordeel oplevert: de vleesconsumptie zal dalen want niet iedereen kan zich duur vlees uit het buitenland veroorloven. Ik reken een beetje op die marktwerking, want de vleesindustrie is Vervuiler Nummer 1 en alles wat minder wordt in die sector is goed voor ons.
Zo helpt de klimaatverandering vanzelf aan het terugdringen van de klimaatverandering en het zijn – aldus Douglas Adams – de muizen die de de meest geschikte en intelligente biomassa vormen die in staat zijn ons bij een van onze lastigste problemen helpen: Hoe komen we van die vleesconsumptie af?
Het begin is er. Laat die muizen maar zorgen dat er geen veevoer meer is, dan kunnen we collectief vegetariër worden. Precies dat zou het klimaat van onze planeet een heel eind de goede richting in helpen.