Neuromancer” wordt verfilmd. Ik vind dat beter nieuws dan enige jaren geleden de mededeling dat “Lord of the Rings” verfilmd zou worden. Met de nieuwe computeranimatie technieken die filmmakers tegenwoordig tot hun beschikking hebben is het ineens mogelijk. Eerder kon het misschien ook al. Als “The Matrix” trilogie (deel 1: 1999) al heel lang mogelijk is, dan kan er voor Neuromancer eigenlijk niets meer in de weg staan. Beter is het om te stellen dat er geen enkele beperking meer zit aan het beeld dat een filmmaker wil laten zien anders dan zijn eigen fantasie. En laten we wel wezen: dan is Neuromancer toch een stuk interessanter dan dat flauwe Lord of the Rings.….
Ik zie in Cyberspace – een term die door William Gibson zo mooi voor het eerst gedeclareerd werd in de short-story Burning Chrome (1982) – al een heleboel speculatie rondzingen over de rolbezetting in de film. Op zich is dat leuk maar niet super interessant.
Veel boeiender is de wijze waarop de art-directors straks de wereld van Neuromancer in beeld gaan brengen. Dat is niet in de laatste plaats zo omdat het boek een geinige ondertoon van erotiek heeft, die nauwelijks merkbaar op de achtergrond zoemt. Hoe dat naar voren gaat komen laat zich raden. Misschien moeten ze de regie gewoon aan Paul Verhoeven overlaten. Dan komt dat vanzelf wel goed.
Een oplettend toehoorder zou mij kunnen zeggen dat ik zelf die ondertoon van erotiek in mijn hoofd heb zitten. Als rechtgesnaard liefhebber zal ik ook de laatste zijn om dat te ontkennen. Maar anderzijds zie ik ook wel bevestiging van de indruk die ik heb. Op I‑net vind ik toch aardig wat seksueel getinte afbeeldingen als ik ga zoeken op de verschillende karakters van het boek. Dus als ik al een dirty mind heb; erg exclusief is die niet.
De dame in transparant geel is Molly Millions, een buitengewoon gevaarlijke huurling die in meerdere van Gibsons boeken een rol speelt. Dit begint al in Johnny Mnemonic (1981), een short story die verfilmd is tot de gelijknamige film, waarin “Razor-girl” Molly is vervangen door Jade – die overigens over alle eigenschappen van Molly beschikt, op haar verbeterde ogen na. Jade – gespeeld door Dina Meyer – is wel aardig om te zien maar geen hotty als de dame in transparant geel. Alhoewel, in Starship Troopers (1997) van Paul Verhoeven doet ze het erg goed in die ene beroemde scene die alle mannen zo geweldig vinden.… En in de rest van de film ook natuurlijk. Maar toch, de doorzichtige dame vind ik toch een beter passende adoptie van het Molly Millions concept dan Meyer dat is, maar dat kan geheel te wijten zijn aan persoonlijke smaak.
Het zal wel aan mij liggen, maar ik word redelijk opgewonden van het idee dat de Sprawl weer eens tot leven gaat komen in een film. The Matrix was leuk in dat opzicht, maar ik vermoed dat Neuromancer – mits goed gemaakt – toch een stuk interessanter gaat worden. Seks, Cyborgs en Cyberspace vormen een winnende combinatie als je het mij vraagt. Ik wil nu nog één ding weten, en dat is “wie speelt Molly deze keer?” Ik heb wel ideeën.….