Ik kom het in wel vier verschillende media tegen: we moeten minder vlees eten. Dat weten we al heel lang volgens mij en ik heb er zelf ook al vaker wat over opgeschreven. Vlees is onhandig en kostbaar om te produceren op grote schaal. Als het voor meer mensen hip wordt om dat spul te gaan eten, dan moet de productie ervan omhoog. Aan die logica is niet te ontkomen.
Meer vlees produceren gaat ten koste van het milieu. De lans daarvoor is al lang geleden gebroken. Nu komt in de pers naar voren dat het niet lang meer zal duren voordat intensieve vleesproductie effecten gaat hebben die voor iedereen voelbaar zijn. Het algehele prijsniveau voor voedsel gaat omhoog en zal over de gehele linie stijgen met 90%. Dat is heel erg veel, zeker voor de sub-modale portemonnees. Zonder hardvochtig te zijn stel ik vast dat we ook dit al langer weten.
Toch wordt me één nieuwigheidje verteld in het laatste artikel dat ik lees, namelijk dat er al flinke armoede in Nederland is. Ook dat wisten we al, maar de schaal ervan was me onbekend. Ik zie dat er in Nederland nu al zo’n 700.000 mensen met honger naar bed gaan; elke dag. Dat is op een totale bevolking van bijna 17 miljoen mensen meer dat 4%. Dat is in onze geavanceerde maatschappij een enorm aantal.
Zo leer ik toch weer wat vandaag. Het aantal van 700.000 hongerenden zal dus fors omhoog gaan als we vlees blijven eten. Dat vleesconsumptie door een financiële filter gaat en steeds meer het prerogatief van de rijken zal worden, maakt daarbij niet uit. Ook voor de nietsvermoedende vegetariër zullen de prijzen gaan stijgen en ook voor hen die zich uit armoede geen vlees kunnen permitteren. Ofwel, doorgaan met vlees eten is een intrinsieke onrechtvaardigheid aan het worden; eentje die inherent is aan de aard van het product zelf – vlees – en de wijze waarop het wordt gemaakt. Dat de consumptie vrijwel naar een nulpunt omlaag moet, geldt dus voor iedereen en overal. Vlees eten is binnenkort wat ecologische insteek betreft net zo zelfzuchtig en asociaal als een Hummer rijden.
Bovendien – als laatste – is het zo dat gezondheid bijna één-op-één correleert met inkomen. Mensen uit de lagere sociale klassen zijn ongezonder. Ze eten ook meer bagger, want dat is goedkoper. We kunnen aan de voortrollende obesianen in de V.S. zien welke kant dat opgaat. Meer weten? Lees dit…