Soms word ik blij van onze oosterburen in het Duitse. Vandaag is weer zo’n dag waarop die gasten wat mij betreft voorlopig niets meer verkeerd kunnen doen. De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel heeft een applausje verdiend omdat hij de gesprekken over TTIP na veertien rondes en nul resultaat mislukt heeft genoemd.
TTIP is slecht voor Europa omdat het vooral goed is voor de V.S.. Zo werkt het ongeveer in de wereld van vandaag. Ik laat na hier voor de zoveelste keer over uit te weiden, want ik heb het allemaal al eens gezegd. Ik volsta met de opmerking dat het mislukken van TTIP naast goed voor Europa ook goed is voor het milieu. In het algemeen kun je zelfs stellen dat afgedwongen vrijhandel tussen de continenten sowieso niet goed is voor deze planeet, omdat het prioriteit geeft aan economische belangen en bedrijven en niet aan dat wat de gewone burger nodig heeft. Die wil namelijk een schone planeet hebben, waarop zijn achterkleinkinderen nog kunnen overleven. (Althans, als hij echt zou nadenken.) Als we zo doorgaan met de (extractie-)economie die we nu hebben – die volledig drijft op consumptie en groei en die vooral de producenten bedient – dan zal dat zeker niet het geval zijn. Bovendien verstookt de huidige economie erg veel diesel om die vrijverhandelde spullen van hot naar haar te transporteren. Ook dat kan niet echt goed voor ons zijn.
Dat het bedrijven bips zal zijn wat het belang van de burgers is, bleek vandaag ook nog eens uit de “brandbrief” die vanuit Silicon Valley naar de Nederlandse regering werd gestuurd. De algehele teneur: “Wij willen belastingvoordeel hebben, anders gaan we ergens anders heen.” Horen we dat goed? Belastingen worden aan ons betaald en komen de Nederlandse burger ten goede. Belasting ontduiken is dus ordinaire diefstal en wel van diezelfde burger. Ondertussen hebben de Silicon Valley bedrijven er dus geen enkele moeite mee om deze diefstal als voorwaarde te stellen voor vestiging in ons land en willen ze de wegen naar de belastingparadijzen openhouden. Dat is ronduit afpersing en wel eentje met een bijzonder vieze achtergrond. Het is eigenlijk heel erg raar dat regeringen én bedrijven zoiets normaal vinden.
Een betere optie dan een TTIP verdrag zou een planetaire fiscale harmonisatie van alle belastingtarieven zijn. Dat zou belasting-concurrentie tussen landen subiet onmogelijk maken en daarmee dus ook de diefstal uit de zakken van de burgers. Die moeten uiteindelijk elke euro die niet door de bedrijven wordt betaald ophoesten. Of het haalbaar is weet ik niet, maar het fenomeen off-shore brievenbusfirma zou gelijk volledig achterhaald zijn. Het probleem: zowel regeringen als de georganiseerde kleptocraten die er zitting in hebben of er omheen cirkelen, willen deze constructie niet vaarwel zeggen. Er wordt teveel (smeer)geld mee verdiend. Er is dan wel een “wave” op gang gekomen die de legitimiteit van dergelijke constructies aan de kaak stelt en de regeringen beloven allemaal beterschap – naar aanleiding van de publicatie van de Panama Papers – maar de belangen zijn waarschijnlijk te groot om echt serieus bedreigd te worden.
UPDATE 31–8‑2016: De gaten vallen er nu rap in. Ook andere Europese ministers, waaronder de Nederlandse Plaumen, keren zich tegen TTIP, terwijl de Europese Commissie stug blijft denken dat er nog best wel schot in zit. Gelukkig heeft die niet het laatste woord en verwacht ik op elk moment het nekschot. Saillant detail: in Amerika is ook vrijwel iedereen tegen, inclusief de presidentskandidaten. Ik denk (en hoop) dat TTIP binnenkort einde oefening is.