Er zijn prettigere en minder huiveringwekkende berichten die je in de krant kunt tegenkomen dan dit:
Een Duits Patriot-raketafweersysteem aan de Turks-Syrische grens is mogelijk gehackt. De Patriots hebben onverklaarbare opdrachten uitgevoerd, meldt het blad Behörden Spiegel, een Duits vaktijdschrift voor ambtenaren. Het is onduidelijk hoelang de cyberaanval duurde en wat de gevolgen precies waren.”
Ik bedoel maar. Het idee dat een raketsysteem door een stelletje ongeregelde cyberpiraten over te nemen is, is vrij onverteerbaar. En de reden waarom het überhaupt mogelijk is dat er op zo’n levensgevaarlijk apparaat kan worden ingebroken is nog veel erger. Er wordt gesuggereerd dat er tijdens het productieproces gerommeld is met de hardware in het algemeen en wat specifieke chips in het bijzonder. Leuk, denk ik dan, want dat verhaal kennen we al lang natuurlijk. Alleen ging het vroeger over HP-printers en was het slachtoffer Saddam Hoessein.
De situatie is nu principieel anders. We hebben het hier over een hoog-technologisch stuk wapentuig dat vol zit met micro-elektronica en niet over een confectie-printertje. Je zou daarom verwachten” dat wordt gewaarborgd dat het spul hermetisch dicht zit, juist omdat het strategische technologie betreft. Dat blijkt echter” niet zo te zijn, want er zitten processoren in die nota bene in China worden gemaakt; dat land met misschien wel het grootste cyber-war-corps op deze planeet! Noem me achterdochtig, maar is dat niet vragen om moeilijkheden? Is dat niet net zoiets als kernkoppen inkopen bij Rusland… door de NATO?
De ervaring die” de Duitsers in WO-II hadden met hun door dwangarbeiders gefabriceerde duikboot-torpedo’s had heel veel bellen moeten laten rinkelen. Van die “palingen (diese scheiß Aale…)” werkte een aanzienlijk deel niet vanwege sabotage op de fabrieksvloer (die uiteindelijk dus ook veel zeegangers het leven gered heeft).
Hoe eigenaardig ik het ook vind, het past wel in een wereld waarin concurrenten Samsung en Apple elkaar voor de rechter fileren over een paar octrooitjes, terwijl ze ook elkaars klanten zijn. Ik moet me misschien” helemaal niet druk maken over een paar Chinese chips in ons wapentuig. Toch vind ik het een bijzonder onbehagelijk idee dat die gasten met hun tengels in” onze NATO wapens gezeten hebben.
Aangezien de server van Behörden Spiegel buitengewoon traag is en elk moment lijkt om te kunnen vallen, citeer ik hier tegen mijn gewoonte in het gehele artikel:
Hackerangriffe auf deutsche “Patriot”-Flugabwehrsysteme im türkisch-syrischen Grenzgebiet
“Unerklärliche Befehle” ausgeführt
Auf “Patriot”-Flugabwehrsysteme der Bundeswehr, die zum Schutz des NATO-Partners Türkei an der Grenze zum Bürgerkriegsland Syrien stationiert sind, sind Fremdeingriffe verübt worden. Wie der Behörden Spiegel in seiner morgen erscheinenden Ausgabe berichtet, sollen die Waffensysteme “unerklärliche” Befehle ausgeführt haben. (06.07.2015)
Eine mögliche Angriffsfläche für Attacken aus dem digitalen Raum bietet in diesem Zusammenhang die sogenannte “Sensor-Shooter-Interoperabilität” (SSI). Dabei handelt es sich um den standardisierten Datenaustausch unter Echtzeitbedingungen zwischen Führungs- und Waffensystemen. Ein weiteres Einfallstor für Cyberangriffe sind die Chips der Waffensysteme, die schlussendlich für deren gesamte Steuerung verantwortlich sind. Diese kommen bereits seit Längerem aus den USA, ihre Rohlinge werden jedoch in Asien produziert. Dies ermöglicht militärisch relevante Einflussnahme.
Gefahren drohen dabei durch zwei Arten von Angriffen. Zum einen ist das operative Eingreifen und Ãœbersteuern in einem laufenden Einsatz denkbar, zum anderen bieten sich Möglichkeiten zur Industriespionage und zum Raubkopieren.
Erstaunlich ist in diesem Zusammenhang, dass bei den Waffensystemen den Planungen des Bundesverteidigungsministeriums (BMVg) zufolge ein transnationaler Ansatz verfolgt werden soll. Auf einer Liste von Diskussionsvorschlägen zum Erhalt nationaler Schlüsseltechnologien im Rahmen der “Agenda Rüstung” finden sich nämlich nur andere Kernfähigkeiten, wie zum Beispiel Vernetzte Operationsführung im Bereich Führung oder die Sensorik in der Domäne Aufklärung.
rup/por