Ik kan het niet laten om een korte aantekening te maken van waarschijnlijk de grootste zeperd die belastingontduiker Starbucks gaat maken. Die gun ik ze overigens van harte. Met een aan flabbergasted grenzende verbazing lees ik dat deze pseudokoffiebakker een filiaal gaat openen in Italië. Het is niet te geloven dat ze het zelfs maar proberen.
Eerder heb ik wel eens begrepen dat McDonald’s in eenzelfde vlaag van verstandsverbijstering een outlet in Palermo, op Sicilië, opende, die ze heeft moeten sluiten omdat er nauwelijks klandizie was voor het nepvoer dat ze daar serveren. Je hoeft daar bij een Italiaan die la cucina di mama gewend is natuurlijk niet mee aan te komen. Kennelijk leren de grote franchisers niet van elkaar, want Starbucks gaat dezelfde fout maken, maar dan in Milaan.
Milaan. Het is met afstand de meest eigenwijze en hautaine stad die Italië kent; erger dan Rome, dat eigenlijk alleen maar corrupt, zelfgenoegzaam en lachwekkend is. De Milanezen staan zelfs in Friuli-Venezia Giulia – de bakermat van mijn familie – bekend als de grootste chagrijnen van dit halfrond. Zo krijg je bij ons in de Dolomieten een lichte reprimande als je na een maaltijd om een Cappuccino vraagt, waarna deze alsnog (terecht!) wordt geweigerd. In Milaan word je echter onmiddellijk standrechtelijk geëxecuteerd, want gevangenen nemen ze daar niet. En dat is waar Starbucks haar waardeloze flutkoffies, opgeleukt met allerlei toegevoegde suikersiroop en andere rotzooi, wil gaan slijten? Dan wens ik ze daarmee veel succes, want veel kans geef ik ze niet. Ik kan er naast zitten, maar volgens mij krijgen ze hun suffe troep nooit bij een Italiaan naar binnen.
Soms weten we het gewoon beter en daar is niets mis mee. Dus voor de liefhebber nog even De Regels: voor half-11 ’s ochtends geeft het voor de liefhebbers koffie met melk – Cappuccino of Caffè Latte. Daarna niet meer. De rest van de dag is voor Espresso. En ’s avonds na de maaltijd is een Ristretto of een Espresso op haar plaats, eventueel met een scheutje Grappa óf Cognac er in of er naast – de Corretto. Ik weet het, het is soms best ingewikkeld voor de doorsnee Nederlandse boer die filterkoffie gewend is, maar met een klein beetje oefening is het best te onthouden…