Gedragspsychologen weten het al langer en nu wordt het door professor Fred Zijlstra in de Volkskrant nog maar eens onderstreept: bonussen, topsalarissen en financieel “belonen naar prestatie” werk eerder averechts voor het belang van de samenleving, de economie en organisaties dan dat het een positief effect heeft. Ook experimenten tonen het aan: de motivatie om goed te presteren zou niet de vorm van geldelijk gewin aan moeten nemen. Het maakt mensen onbetrouwbaar, leugenachtig en inhalig.
De Anarcho-Autonomen roepen dit al een eeuwigheid, evenals de andere door solidariteit en altruïsme gedreven bevolkingsdelen. De op geld gefixeerde uitzuigers die de managementlagen van de kapitalistisch gedreven economie bevolken zijn slecht voor de samenleving en horen voor een tribunaal thuis. In weerwil van deze wetenschap vinden we het als maatschappij toch nog steeds bewonderenswaardig als er veel geld verdiend wordt en de betreffende persoon kan nog steeds – en steeds meer – op veel persoonlijke waardering rekenen.
Bij natuurvolken en prehistorische gemeenschappen zorgde schaarste voor solidariteit en voor de wil om te delen met anderen. Wij zijn die voeling met de planeet en onze medemens al lang kwijt.