Zelf had ik er nog niet op gehoopt, maar er is een bij-effect van het Parijs-akkoord dat wellicht de grootste omwenteling voor onze eco-voetstap aller tijden gaat betekenen: echt nep-vlees. Van alle activiteiten die wij als mens ondernemen om onszelf in leven te houden en te vermaken is de veeteelt ten behoeve van de vleesproductie – en dan vooral het rundergebeuren – de meest vervuilende en energie-intensieve tak van sport die er bestaat. Als we die achterwege zouden laten dan is zeker de helft van onze globale voetafdruk weg; samen met de bijbehorende milieubelasting. En dat wereldwijd.
Ik had al het gevoel dat er iets aan het gebeuren was. Rosanne Hertzberger – momenteel de meest rabiate anti-hippie op het voedselpodium – zegt in haar boek heel veel positiefs over de voedselindustrie, maar stelt ook dat ze sinds haar onderzoeken geen rundvlees meer eet. Ze is overgeschakeld op kip als het dan zo nodig moet, want dat wordt geproduceerd onder een fractie van de milieubelasting die rundvlees geeft. Ook bij mij thuis heeft de chef inkoop vorige week aangegeven geen rund- of varkensvlees meer te willen eten, omdat het idee dat er bewuste dieren worden geslacht voor ons gerief er bij haar niet meer in gaat.
In mijn hoofd combineert er ondertussen van alles. Die beesten met die reebruine ogen mogen van mij eigenlijk ook wel gespaard worden. Maar die milieubelasting werkt bij mij nog veel beter als motivator. Het allerleukste echter vind ik eigenlijk nog wel het alternatief dat in rap tempo uitontwikkeld wordt: nep-vlees, geproduceerd met het neusje van de high-tech zalm, volgens tot het uiterste doorgerationaliseerde methoden. Nep-vlees is wat mij betreft het summum van voedsel anno 20-zoveel. Het is (straks) niet meer van echt te onderscheiden en het gaat ervoor zorgen dat wij onze klimaatdoelstellingen gaan halen. En het allerleukste is: de voedselindustrie begint dat nu ook door te krijgen.
Een hoopgevend artikel vind ik in De Volkskrant van vandaag. Als het klopt wat daar in staat dan is de globale ommekeer van vlees naar nep-vlees wat de transitie naar duurzaamheid betreft op niet al te lange termijn net zo ver als de huidige energiemarkt met haar zonne- en windstroom. Volgens mij gaat het dus de goede kant op.