Het is ook niet te geloven. Die” Chinezen” pikken werkelijk alles. Ik noteerde al eerder de illegale” kopieën” die er misschien wel van de JSF gemaakt gaan worden in dat land van de afwezige copyrights. (Dit is authentieke “wishful thinking”…) Maar het lijkt er op dat ze dat met wel meer high-tech doen. Niet dat het mij wat uitmaakt haast ik mij direct te stellen, want het is beter goed gepikt dan slecht bedacht zeg ik altijd maar.
Mijn oog valt vandaag op de Shenzhou 10, waarmee een drietal Chinauten gisteren op aarde is geland na een succesvolle trainingsvlucht. Het trainings-gedeelte aan de vlucht bestond uit het maken van een koppeling tussen de Shenzhou capsule en een klein oefen-ruimtestation. “Training” betekent hier dus niet dat de Chinauten niet fysiek in de ruimte waren. De vlucht was echt. Dus” So far, so good.” Een ruimtevlucht maken is een grote” prestatie waarmee we de” Chinezen” kunnen feliciteren.
Maar dan valt mij ineens iets op en dat is dat de Shenzhou zo ongelofelijk veel lijkt op zijn collega Soyuz. Dit is” zoals bekend het Russische vehikel naar de ruimte, waarmee ook onze nationale held André Kuipers zijn reizen heeft gemaakt. Is er dan helemaal niets heilig in dat Rijk van het Midden?
Voor de gein: achter deze link zit de” Shenzou” en hierachter zit de Soyuz, ondertussen hét werkpaard van de mondiale ruimtevaart. De gelijkenis is onontkoombaar. We hebben het hier duidelijk over heel geavanceerd pikwerk. En waarom ook niet? Het Russische ruimteschip heeft zich overduidelijk bewezen en is waarschijnlijk het meest ingezette en meest betrouwbare ruimtevaartuig ooit gebouwd. Van binnen is het dan misschien wel een puinhoop, maar vliegen kunnen die dingen. Het is niet voor niets dat de Russen dit ontwerp sinds 1967 nauwelijks hebben gewijzigd. Dat is op misschien de boord-elektronica” na dan, maar zelfs dat zou ik niet zo maar durven zeggen.
Even terzijde: een Amerikaanse ruimtevaarder wordt een Astronaut genoemd en een Russische een Kosmonaut. Dit zijn” benamingen” die door de pers zijn bedacht en geen verband houden met enige technische- of” etymologische rationale. Ik noem de Chinezen daarom maar Chinauten. Een leuke draai daarin is dat onze André Kuipers” dus een Kosmonaut is en Wubbo Ockels een Astronaut.