Korte aantekening: volgens mij is Google bezig om een kunstmatig brein te bouwen en gebruikt zij daarvoor de auto als platform. Als ik het onderstaande filmpje bekijk dan is dat het eerste wat me te binnen schiet. Daarin wordt getoond wat de Google-auto ziet en hoe deze die visuele input interpreteert.
Google gebruikt een specifieke manier om informatie op te slaan en te classificeren en van allerlei “tags” te voorzien die iets over een object zeggen. Hiermee kan zij voorspellen hoe een object zich gaat gedragen. Dat is essentieel als dat object zich in de buurt van mijn door Google software bestuurde zelfrijdende auto bevindt. Wat mij opvalt, is dat de wijze waarop deze informatiestapeling plaatsvindt ongeveer hetzelfde is als die in ons eigen brein. De publicatie die hiervan het duidelijkste beeld geeft is” “Religion Explained” (2001) van Pascal Boyer. Daarin wordt religie verklaard als een bijproduct van die stapeling van kenmerken die wij aan objecten toekennen.
Ofwel, met haar ambitie om een auto zelf te laten rijden ontwikkelt Google tegelijk sterke kunstmatige intelligentie. Ik kan me niet voorstellen dat ze dat zelf niet door hebben, dus beschouw ik deze auto als hun eerste exercitie in de richting van een geslaagde Turing-test. En als ik de rationale van mijzelf hierboven doortrek, dan is religie straks niet meer het exclusieve domein van de mens. De gedachte is zowel erg interessant als schijnbaar onontkoombaar, maar om dat te begrijpen moet je Boyer lezen. Ik kan ervan uitgaan dat de meeste” mensen dat niet doen. Voor hen volstaat in de regel de “spontane kennis” over religie, opgedaan uit het niets zonder ook maar een boek te lezen. Such is life.…*
*) .…zucht.…