Volgens een studie van een aantal Amerikaanse natuurkundigen van de American Physical Society zal religie in Nederland uitsterven.
Zij baseren dit op onderzoek naar de redenen die mensen kunnen hebben om zich aan te sluiten bij een gemeenschap – en wat snazzy gevogel met non-lineaire modellen. Volgens de paper die op Internet is gepubliceerd heeft het individu een specifieke motivatie nodig om zich bij een dergelijke groep aan te sluiten – namelijk het voordeel dat hij ermee denkt te behalen. Dat kan bijvoorbeeld liggen in de grootte van de gemeenschap, die maakt dat aansluiting door de individu direct opname in een grote warme en veilige opinie-groep betekent. Dit gold tot voor kort zeker voor alles wat zich in Nederland christelijk noemde.
Ook kan de status-indicatie van de groep belangrijk zijn voor de aspirant-verdwaalde. Een voorbeeld uit een andere tijd is de aantrekkingskracht die in de jaren 30–40 van de vorige eeuw van het Freikorps Dönitz uitging. Lidmaatschap van die faculteit was levensgevaarlijk, maar aanzien kreeg je er wel door.…
Het is in onze samenleving van overvloed, gemakkelijk comfort en institutionele wattenleggerij niet meer opportuun of hip om een geloof aan te hangen. Er wordt in onze hyper-consumptiemaatschappij geen manifest voordeel meer mee behaald. Het geeft geen aanzien of speciale status* meer om religieus te zijn en er zit ook geen voordeel meer in de grote aantallen binnen de geloofsgemeenschappen, want die zijn er niet meer. Dat is toch een nette vicieuze cirkel, als je het mij vraagt.
Het is mij een doorn in het oog dat er in deze tijd van florerende wetenschap en doordringende onttovering (Max Weber – 1922) nog steeds mensen zijn die in de religieuze sprookjes geloven. Het is helaas niet anders. Maar als de tekenen juist zijn en de trend die door het bovengenoemde onderzoek wordt gesteld zich goed doorzet, dan zijn we die reli-bagger misschien over 50 jaar helemaal kwijt. Dat behoeft waarschijnlijk nog wel wat gesleutel aan de attitude van de hedendaagse niet-Europese personele influx in onze maatschappij, maar dat is te regelen. Misschien kunnen we tegen die tijd een soort “dereligisering” in de inburgering opnemen, anders wordt onze cultuur, die nu zo mooi van god los lijkt te komen, alsnog besmet met geïmporteerde stichtelijkheid.
*) Wat heet; voor mij persoonlijk natuurlijk wel… Ik vind de religieuze medemens wel iets bijzonders, zij het niet noodzakelijk op een positieve manier.