...Losse aantekening bij de beursgang van FaceBook...
Ik zou wel eens willen weten waarom mensen nog aandelen kopen van tech-bedrijven die de beurs op gaan. Ik denk dan alleen maar aan de veelbelovende en vervolgens gierend teleurstellende bit-packers, die zich vooral bezig houden met het volschrijven van de harde schijven in hun storage-kabinetten. Ik denk niet aan de echte goederen-fabricerende bedrijven die ook wel eens de beurs op gaan maar die ook een echte tastbare behoefte lijken te vervullen, waarmee ze vervolgens een markt bedienen die echt geld opbrengt.
Die behoefte kan natuurlijk ook het onderhouden van een sociaal netwerk zijn, maar met de verlening van een dienst op dat terrein – zoals FaceBook dus doet – valt natuurlijk geen droog brood te verdienen. Die jongens moeten het denk ik vooral van advertentie-inkomsten hebben, alhoewel ik nog steeds overtuigd ben van het feit dat FaceBook ook mijn profiel aan de eerste de beste bieder verkoopt. Als ze dat niet op individueel niveau doet, dan doet ze het wel geclusterd en geanonimiseerd – en dan minstens geaggregeerd tot op wijkniveau. Het algoritme dat mij van gepaste reclame op FaceBook voorziet kan voor meerdere meesters werken, zal ik maar zeggen, dus ook voor de lokale foldermagnaat.
Maar echt geld verdienen is er volgens mij niet bij met dat FaceBook. Hun inkomsten zijn marginaal vergeleken met andere grote bedrijven. Ik zag een geinig Chinees filmpje over de beursgang van FaceBook, en daarin werd gesteld dat McDonalds bijvoorbeeld een veelvoud van FaceBooks inkomen heeft, waarbij het aandeel toch goedkoper is. Hoe kan dat eigenlijk?
Er schijnt een eenvoudig antwoord te zijn. Bij de emissie van het FaceBook aandeel is de prijs ervan door de bankiers verschrikkelijk opgewerkt – naar een hoogte die zo’n 25% boven de werkelijke waarde lag. Dat is als ik het goed heb begrepen ook de reden waarom het op dag één zakte van meer dan 40 naar net boven de 30 dollar per aandeel. Dat is een marktcorrectie die er niet om liegt en eigenlijk gebeurt dat elke keer weer als er zo’n bitbakker naar de beurs gaat. In ieder geval lijkt het zo. Maar waarom?
Ik vermoed dat de gewone mens – zoals ik – die niet veel van beleggen af weet, zich zand in de ogen laat strooien met opgeleukte verhalen over nieuwe – en nog onbewezen – verdienmodellen die met behulp van het Internet gerealiseerd zouden kunnen worden. Nu weet ik wel iets van ICT af, maar niet veel van zaken doen, dus ook mij kun je van alles wijs maken. Dat is een goede reden voor mij om niet te gaan beleggen. Maar zo “slim” is niet iedereen. Wel begrijp ik dat Nederlanders in verhouding weinig aandelen FaceBook hebben gekocht. Die zijn natuurlijk wijzer geworden van de beursgang van World On-Line, waarmee Nina Brinkman één van de rijkste vrouwen van Europa werd en de belegger voor eventjes de meest heftig genaaide diersoort van het noordelijke halfrond. Het lijkt er op dat we wel iets leren van onze fouten, al gaat het langzaam en is het wat regionaal bepaald.
Even heel iets anders: het domein VleesBoek.com was tot voor kort nog vrij maar wordt nu eindelijk gebruikt. Dat is nu waarlijk Hollands ondernemerschap en geen spat minder.