Waar blijven ze, die snazzy start-ups als je ze nodig hebt? Er valt een heleboel geld te verdienen aan het Europese rioolwater, mits je in staat bent om het te zuiveren van allerlei illegale substanties in het algemeen en drugs in het bijzonder. Het is een nieuwe vorm van Urban Mining, een buitengewoon interessant fenomeen waarover ik een jaar geleden ook al iets opschreef. Het stedelijke landschap is soms letterlijk een goudmijn, als je maar op de goede plek kijkt en met het juiste gereedschap.
Urban Mining is hip maar richt zich op de reguliere afvalstroom. Er is een gebied dat nog niet serieus ontgonnen wordt en dat is volgens mij het riool- en rivierwater. Ik heb in ieder geval nog niets gehoord over initiatieven om de hierin opgeloste stoffen die nog bruikbaar zijn eruit te halen en te vermarkten, terwijl dat toch moet kunnen. Het probleem is misschien dat die markt toch een hele speciale niche is waar niet iedereen op zit te wachten. Want als de Urban Miner bij het Amsterdamse riool aan de slag zou gaan, dan is de opbrengst vooral cannabis en MDMA, maar dan in pure vorm. Waarschijnlijk worden alleen de drugstoeristen daar echt warm van, want dat zijn ook diegenen die het om te beginnen in dat riool dumpen, zij het onvrijwillig en via het toilet van de vele coffeeshops en hotelletjes waar ze rondhangen. Als ze eens wisten; ze zouden van de weeromstuit massaal aan die pijp gaan hangen.
Het is gekkigheid, want de concentraties zullen zo laag zijn dat je wel erg desperaat moet zijn om zo aan je drugs te komen. Inslaan bij een lokaal dealertje is beter. Maar toch: de boodschap is weer eens duidelijk. Afhankelijk van je voorkeursversnapering kun je een Europees stedelijk riool uitzoeken. Amsterdam grossiert in MDMA en cannabis, Londen in cocaïne en Antwerpen in speed. Door de bank genomen is de gezamenlijke concentratie in Amsterdam het hoogste. En ik maar denken dat Brussel wat cocaïne betreft de grootste zou zijn, vanwege al die snuivende parlementariërs en lobbyisten. Helaas, de geldjongens in Londen doen het wat dat betreft toch niet voor minder.
De bovenstaande weetjes zijn te destilleren uit het nieuwe rapport over drugsgebruik van het Europese waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA), dat vijftig Europese steden onderzocht. Ik wil niet eens weten wat een globaal resultaat zou opleveren…