Ik kan niet anders zeggen dan dat mijn voorkeur voor de president die vandaag in de VS gekozen gaat worden uitgaat naar Barack Obama. Dat is niet omdat ik vanuit een helder beeld over de Amerikaanse politiek denk dat dit het beste voor de VS en de rest van de wereld is, maar meer omdat ik denk dat Romney een belastingontduikende miljonair is die vooral voor de rijken gaat zorgen. En dat soort gasten kan me dus subiet gestolen worden.
Obama geeft me om te beginnen al vertrouwen omdat hij een universiteitscarrière achter de rug heeft. Die was dan wel in Chicago, waar ook Milton Friedman zijn generatie van neo-liberale bloedhonden heeft opgeleid, die in de jaren 70 van de vorige eeuw heel Zuid-Amerika in de ellende zouden storten. Maar het is beter dan wat Mitt Romney achter de kiezen heeft. Ik wantrouw Mormonen sowieso al en hem dus automatisch ook. Deze meneer heeft verder ook nauwelijks academische vorming gekregen. Dus als ik een afweging kan maken op basis van de zeer schamele adequate informatie die ik over beide mannen zie rondgaan, dan is de wereld toch een stuk beter af met een tweede termijn van Obama.
Ik kan niet bidden. Dat is me al eerder opgevallen. Maar soms zou ik best wel in een irrationeel idee van bovennatuurlijke beïnvloeding van wereldse gebeurtenissen willen geloven. Zoals die basketbal die er misschien net in gaat omdat ik na de worp op één been sta na te hinkelen. Vandaag zou ik mijn esoterische geneuzel in Obama’s herverkiezing willen investeren, zodat hij ruim en comfortabel wint. Want zo is het ook nog eens: het zou zomaar kunnen dat de dreigende rechtszaken en hertellingen de verkiezingen zodanig kunnen verprutsen dat Romney alsnog president wordt; ook zonder een electorale meerderheid. Dat is met die sukkel van een Bush junior, die werkelijk helemaal nergens goed voor was, ook al een keer gebeurd.
Tsja, er is wat dat laatste betreft veel mogelijk in dat meest democratische land ter wereld. Ik kan me die Amerikanen hier in Nederland nog heel goed herinneren met hun buitengewoon paradoxale vergoelijking dat “niemand Bush wilde”. Dat weerhield hem er uiteindelijk niet van om president te worden. Het zal wel een speciale vorm van democratie zijn die ze er in de VS op nahouden. Wij simpele Europeanen snappen dat natuurlijk niet.….