De heer Kim Jong-un is met een uiterst bedreven stukje politiek op hoog niveau bezig. Ik was al verrast door zijn plotseling meegaandheid in het nucleaire verhaal. Mijn idee was dat hij door China tot de orde was geroepen en dat hij tegelijkertijd door sancties werd uitgeknepen. Het zal waarschijnlijk allebei waar zijn. Maar nu ik zie dat hij ná de top tussen Noord Korea en de V.S. – die ondanks het gestuntel van kameraad Trump waarschijnlijk gewoon doorgaat – een zelfde top met Rusland plant, dan denk ik toch authentieke slimheid te zien bij Kim.
Kims commentaar aan minister Lavrov was dat “hij hoopt dat de verhoudingen tussen de V.S. en Rusland stap voor stap beter zullen worden”. Op zich geen gekke wens, want die relatie is tot aan het self-ignition point aan het stijgen. Als dat misgaat dan zit de hele planeet met de gebakken peren, waarbij Korea in een strategisch uiterst interessante zone ligt. Het is dus logisch dat iedereen rond dat Pacifische bassin wil dat er niet met (nucleair) scherp wordt geschoten.
Anderzijds bedankt Kim zijn Russische evenknie Poetin ook voor “zijn verzet tegen de dominante rol die de VS in de wereld wil spelen”. Ik kijk naar de spanning tussen de V.S. en Rusland, maar ook naar de rol (van opkomende supermacht) die China op dit moment opeist en dan vermoed ik toch dat er een interessant geo-politiek schaakspel wordt gespeeld. Daarbij is Kim een sterk stuk, dat zich door Chinese keizer Xi Jinping dwars door de Amerikaanse stelling laat schuiven.
Het adagium “follow the money” leert ons minstens één ding: China heeft een groot belang bij een Russisch-Amerikaans gevecht om dat hegemonie-been, want het geeft Peking de gelegenheid om er als derde hond rustig en steels mee vandoor te gaan. Kijk naar het melkgezicht van Kim en de hautaine glimlach op dat van Jinping en je kunt de samenzwering er bijna vanaf zien druipen.
Ik tip op een klaterende overwinning van China in deze wedstrijd, mits dat land niet voor die tijd geveld wordt door een onroerend-goed-gestookte kredietcrisis. En zelfs dan zou het redelijk goed uit de strijd kunnen komen, omdat het waarschijnlijk meer financiële veerkracht heeft dan de V.S. en Rusland samen. Want als crediteur China – dat nu zo ongeveer de dollar boven water houdt – omvalt, dan valt de rest van de wereld mee. China zal daarna als snelste weer opstaan.