Soms kom je verrassende zaken tegen op de focus-tafel van de lokale boekhandel. Ik struin daar regelmatig overheen om mij te laten inspireren en in te laten pakken door het commerciële inzicht van de verkoopsters van dienst.
Heerlijk vind ik dat, zo bespeeld worden en daarvan het idee krijgen dat deze boekhandel speciaal iets voor mij doet. En ik trap er gewillig in, elke keer weer, want boeken zijn mijn breinvoedsel – minstens zo belangrijk als goed en gezond eten & drinken en het veelvuldig genieten van ruimhartig bevredigende seks.
Zodoende kwam ik bij mijn lijfboekhandel “De geïllustreerde Atlas van het Hiernamaals” (2010) tegen van de heren Derksen, Mousch en Mijwaard. En het geinige is dat ik natuurlijk net dat boekje over die “Pearley Gates” achter de kiezen had. “Welk een prettig toeval”, denk ik dan. “Hoe weten die boekenmeiskes dat toch zo mooi te treffen?”
Met een gekieteld ego en een pak boekenbonnen op zak heb ik mijzelf voorzien van dit juweeltje. Een doorblader-sessie leerde mij dat dit boek geen geheimen meer laat bestaan rond de topografie van de ruime hoeveelheid “gene zijdes” van welk signatuur dan ook. De plaatjes zijn voortreffelijk. Eindelijk weet ik na een leven vol religieus gesnater van de paters, priesters en dominees om mij heen hoe de hemel en de hel er echt uit zien. Het is warempel zo dat Derksen, Mousch en Mijwaard de vele teksten over al die hemelen en hellen zorgvuldig moeten hebben doorgespit om zo van de talrijke beschrijvingen houdbare afbeeldingen te maken. Ik vind dat heel knap en het boek mag er alleen daarom al zijn.
De tekst is overigens ook niet te versmaden. Mij bevalt de combinatie van religie en humor altijd wel en ik ben met dit boek goed bediend – naast het feit dat ik voor het eerst in mijn leven een vergelijkende studie zie op dit onderwerp. Dat heeft toch ook wel iets. Misschien dat de heren schrijvers nog te verleiden zouden zijn tot het maken van een gelikte vergelijkende website, of een keuzewijzer voor hen die een Hiernamaals gaan uitzoeken? Dat is tenslotte geen sinecure! Een huis kopen en een hypotheek nemen doe je ook niet zomaar en daarin wordt dan ook de nodige tijd gestoken – naar je mag hopen en aannemen. En voor een beetje caravan trek je al gauw een paar weekeinden uit, vertellen de kenners mij. Dus het uitkiezen van je verblijfplaats aan de overkant van de Styx verdient minstens dezelfde zorgvuldigheid.
Stichtelijkheid wordt niet gemakkelijker, wel leuker – vooral met dit boek, dat overigens alle smaken zweverigheid ruimschoots bestrijkt. Er is geen gezindte dat niet wordt besproken…