Ik ben wel eens iemand tegen gekomen die erg gecharmeerd is van de meest uiteenlopende en buitenissige samenzweringstheorieën. Deze man heeft bijvoorbeeld goud in huis omdat dit – mocht ooit de beschaving geheel in bonken storten – dan nog steeds een valide betaalmiddel zou zijn. Naast dit edelmetalen vangnet beschikt deze voorzienige meneer ook over BitCoins.
Nu kan ik veel hebben maar samenzweringstheorieën horen daar niet bij. Ze nopen de mens tot infame gedachten over de wereld om hem heen en ze zijn een sterke drive tot het nemen van foute beslissingen en het entertainen van domme aannames.
Eén van die domme aannames betreft het verwachte on-conditionele waardebehoud van goud. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat een edelmetaal zonder veel praktische toepassingen* in een (zeg maar) post-apocalyptische wereld haar waarde als transactiemiddel zou bewaren. Als de civilisatie zoals wij die kennen weg is, dan is overleven nog het enige wat telt. De dingen die dan belangrijk zijn, zijn eten en beschutting en alles wat dat kan produceren. Vooral het eerste – voedsel – zal met lijf en leven worden beschermd en elke vorm van voedselproductie zal dan ieders prio 1 zijn. Mocht je daarin willen meedelen zonder geweld te gebruiken, dan zijn essentiële vaardigheden of kritische goederen dé ruilmiddelen waarmee je iets los krijgt. En een stukje land is ook niet onhandig. Goud, daarentegen, is dan volstrekt waardeloos, want je kunt het niet eten. Je hebt er dus helemaal geen bips aan, tenzij je iemand treft die bling belangrijker vindt dan overleven.
De tweede zeperd betreft de BitCoin. Dat is een imaginaire munt – zoals alle valuta in principe imaginair zijn – maar dan eentje die door geen enkele grote-mensen economie wordt gedragen. De BitCoin is volledig speculatief en is voor 100% afhankelijk van de nukken van handelaren en – al zal geen enkele BC-adept dat ooit toegeven – navenant manipuleerbaar. Dat je er momenteel mee kunt betalen is leuk meegenomen, maar dat kan op elk moment afgelopen zijn. Met de BitCoin loop je dus twee zekere risico’s: ten eerste kan de koers binnen enkele seconden tot het equivalent van €0,- per stuk zakken, omdat er geen regering of centrale bank is die dat ding garandeert. (Dat is met mijn €uro dus anders.) Ten tweede kan de markt die dat ding accepteert op elk moment besluiten dat de BitCoin niet meer geldt. Dan zit je daar dus, met je waardeloze BitCoins.
Als je de twee bovenstaande dingen combineert dan wordt het nog leuker. Als de maatschappij om de een of andere reden omvalt, dan is ook de hele digitale infrastructuur waarvan de BitCoin afhankelijk is weg. Zonder werkende computers, stroom of internet bestaat er geen enkele BitCoin. Zo simpel is dat. Ik zou de meneer uit de eerste alinea dus met klem willen aanraden om zijn tijd en moeite niet in goud of BitCoins (of welke andere hippe Crypto-munt dan ook) te stoppen, maar in het leren verbouwen van voedsel, het zuiveren van water en in het verkrijgen van andere levensondersteunende en ‑verlengende vaardigheden, zoals jagen, zelfverdediging, medisch handelen en neuken. Want als we ooit een keertje gedwongen terugkeren naar het stenen tijdperk, dan heb je daar voor het overleven van de soort veel meer aan.
*) Als we post-apocalytisch zijn dan bestaat er ook geen high-tech meer waarin goud moet worden verwerkt. De waarde van goud als grondstof is afhankelijk van een industrie die het kan verwerken.