Ik kan me van de lagere school nog herinneren dat mijn leraar erg stellig was over het hoe en waarom van het Japanse wonder-herstel na de tweede wereldoorlog. Daar waren volgens hem twee belangrijke redenen voor: ten eerste bouwde Japan een waanzinnige industrie op, die haar kopiërend vermogen als sterkste punt wist te cultiveren. Ten tweede kon de doorsnee Japanner uiterst spaarzaam leven, waardoor economische groei kon worden omgezet in investeerbaar kapitaal in plaats van in schulden zoals we dat tegenwoordig plegen te doen.
Tijdens mijn latere educatieve carrière in studieland werd dit beeld bevestigd door een van mijn docenten internationale verhoudingen en economische politiek.
Het gevolg van de Japanse voortvarendheid is dat ze nu een gigantische Tech-industrie hebben en naar het lijkt mijlenver op ons Europeanen vooruit lopen. Ze zijn ooit begonnen met het namaken van alles wat los en vast zat en wat vooral in Amerika werd geproduceerd. Nadien zijn ze als een grote-mensen-industrie alles zelf gaan bedenken en hebben ze met effectieve R&D hun eigen producten gemaakt. Een van hun bekendste wapenfeiten is de WalkMan, die door Sony in de wereld is gezet lang voordat iemand in ons ontwikkelde westen ook maar op het idee kwam. Momenteel zijn ze mondiaal het sterkste in robotica en waarschijnlijk ook in high-performance kunstmatige intelligentie. Japan wordt waarschijnlijk de eerste natie die een synthetische mens realiseert.
De Chinezen hebben het kopieer-roer van de Japanners overgenomen en zijn in een zeer rap tempo hun Tech-Moyo aan het upgraden, door eenzelfde tactiek als Tokio decennia geleden al had te gebruiken. Het is dagelijks te zien op de campussen van de TU’s in Nederland. De Chinezen komen hier studeren voor een schijntje van de kosten die ze in het geprivatiseerde onderwijs in China betalen, ze zuigen elke kennisdrager die ze hier in het wild tegenkomen helemaal leeg en keren vervolgens terug naar China om daar hun eigen universiteiten en faculteiten NanoTech of Quantum-computing op te zetten (of om hun eigen HyperLoop te bouwen). De vrees die in De Volkskrant van vandaag wordt uitgesproken (zie foto) is gegrond maar ook al erg oude koek. De Chinezen hangen in Nederland al zeker tien jaar de kennistoerist uit en het ziet er niet naar uit dat ze wat dat betreft ons land snel links zullen laten liggen. Nederland is nu eenmaal heel erg goed in een heleboel technische zaken.
China is ondertussen ook bezig met de aanleg van de meest geavanceerde en technisch hoogstaande handelsroute in de geschiedenis van de mensheid. Deze route, de Nieuwe Zijderoute genaamd, is een lange keten van havens, treinstations, overslaglocaties, vliegvelden, water‑, snel- en spoorwegen. De logische integratie van deze componenten in een intelligente transport-infrastructuur met aanpalende logistiek vereist veel hoogwaardige expertise, een boel geld en een tomeloos doorzettingsvermogen. Dat zijn drie zaken die de Chinezen momenteel erg goed weten te combineren.
Gaan de Chinezen straks massaal met onze kennis aan de haal? Ik denk van wel, want dat doen ze al jaren. En geef ze eens ongelijk. Het zal goed zijn voor de wereld, want HightTech is in toenemende mate de redding van de mensheid aan het worden. Al is het wat tegennatuurlijk om de Chinezen als toekomstige, EcoFriendly redders van onze planeet te zien; ergens is dat toch wat ik verwacht.