De Franse luchtmacht meldt dat het cementbommen inzet tegen Libische tanks om zo slachtoffers onder burgers te voorkomen.
Als je 300 kilo cement van grote hoogte op een voertuig dumpt en er ook nog voor zorgt dat die cement reageert zodra het uit zijn jasje komt, dan heb je een redelijk effectief wapen op een relatief microscopisch oppervlak. Op zich is het geen gek idee van die Fransen. Innovatief gedacht, zou je bijna denken. Hoe minder staal er in de rondte vliegt in de buurt van zo’n doelwit dat door Kaddafi’s troepen tussen de menselijke schilden geparkeerd is, hoe beter. En die tank heeft gelijk een mooi jasje van steen.
Het verhaal doet me denken aan een gesprek dat ik eens had met een veteraan van het Duitse oostfront tegen Rusland tijdens operatie Barbarossa. Hij wist me te vertellen dat hij met zijn eenheid tot op enkele kilometers Moskou was genaderd. Het toeval wilde dat ik zelf ruim vier decennia later op diezelfde plaats stond waar Stalins leger uiteindelijk de Duitse troepen – en mijn veteraan – wisten te stoppen. Toentertijd was het nog een onooglijk monument.
Een grijns van weemoed trok over ’s mans gezicht toen ik hem vertelde dat we slechts 40 jaar verwijderd van elkaar op dezelfde plek hadden gestaan. Het schept een band, kan ik vertellen. En dat treft – vooral als de man in kwestie je schoonvader is.
De oud soldaat was verantwoordelijk voor een stukje logistiek en had de zorg over de paarden die artilleriestukken moesten trekken. Het oostfrontverhaal vanaf Duitse zijde is een absolute horror-story, maar tussen alle gruwelijkheden door vertelde hij wel iets curieus. Bij tijd en wijle werden de colonnes gebombardeerd met boomstammen in plaats van bommen. Het waarom is reden tot speculatie. Was het uit geld- of bommengebrek, iets wat ook nu gesuggereerd wordt in verband met de Franse cementen projectielen?
De veteraan die mij inlichtte over deze eigenaardigheid van de oorlog wist het ook niet. Het leverde ze in ieder geval wat brandhout, maar dat zal een onbedoeld bijeffect zijn geweest. Vandaar nu de switch naar een ander materiaal, misschien?