Af en toe bewijs ik de wereld een kleine dienst. Dat doe ik geheel onbaatzuchtig; gewoon omdat ik het leuk vind.
Anderzijds krijg ik ook wel een beetje een punthoofd van het after-season geklaag van de mensen om mij heen. Het zijn allemaal zeer lieve en super aardige mensen, maar als ze gaan zeuren.….
Mijn kinderen hebben dat trouwens ook. Het zijn geweldige mini-mensjes, die kundig lijken te laveren in de maalstroom van het langzame volwassen worden. Maar als het gejengel eenmaal loos gaat, houd dan je hart maar vast – en je haren ook, die kun je dan gelijk getergd uit je hoofd trekken. Maar ik dwaal af.
Wij volwassenen zitten het meeste met het resultaat van onze losbandigheid rond deze feestelijke dagen. Die losbandigheid uit zich vervolgens in een stevige vastbandigheid, vooral rond de middel.
Ofwel: de doorsnee kerstvierder zal hier in het Nederlandse zo’n kilo of drie aankomen. En alleen met de meest Spartaanse discipline lijkt je die er weer af te kunnen krijgen – indien überhaupt.
Het geheim voor effectief gewichtsverlies ligt natuurlijk in de training-sfeer. Overgewicht kan worden weggewerkt door het lichaam een goede opsodemieter te geven, waarvan het lang moet herstellen. Dat betekent: zware krachttraining en geen gesukkel met die nutteloze cardio-troep zoals hardlopen of zo. Voor hen die bang zijn om te breed te worden in een sportschool, een geruststelling: die bodybuilders die je in het wild ziet hebben een trainingsniveau waaraan de normale sterveling niet kan tippen. Daar kom je niet met één of twee keer trainen per week. Daarvoor moet je dagelijks in de ijzers gaan hangen. Dus maak je over teveel spieren maar geen zorgen.
Maar beter is het om op een goede massa te blijven zonder daarvoor te hoeven sporten. (Bron: Midas Dekkers) Het klinkt wat eigenaardig, maar normale dagelijkse beweging zou voldoende moeten zijn om niet in een vet-explosie te raken. Als je moet sporten om in vorm te blijven, dan eet je teveel. Zo simpel is het: als je meer energie inneemt dan je verbruikt – ook al is het maar één suf Jouletje, dan sla je dat op als vet. Daar zijn we op gebouwd.
Niet aankomen dus, dat is het devies. Maar hoe? Hierop is het antwoord simpeler dan je zou denken. Althans, dat is alleen waar als je voorzien bent van een basis zelfdiscipline die boven het gemiddelde ligt. Hoe weet ik dat? Omdat ik om mij heen kijk en al die klagers aanhoor en langzaam zie uitdijen .… Maar het is makkelijker dan je zou denken. Het volstaat om je te houden aan de volgende richtlijnen, die je vrijelijk kunt uitproberen:
Tip 1 – Ga je kerstboodschappen doen op 25 december. Je zult zien dat je met een zeer bescheiden buit thuis komt.
Tip 2 – Koop alleen producten die geen toevoegingen bevatten. Dat zal als resultaat hebben dat je ongeveer 95% van de producten die je in de supermarkt vindt en die net doen alsof ze voedsel zijn (maar dat niet zijn), niet zult aanschaffen. Dit zijn de grootste dikmakers.
Tip 3 – Eet alleen die dingen die je overgrootouders als voedsel zouden herkennen. Voor de rest geldt dan ongeveer hetzelfde als hierboven.
Tip 4 – Eet alleen dingen die je 50 jaar geleden in dit seizoen had kunnen verkrijgen. Je komt dan nog aardig aan verse groenten ook, die wonderwel precies de dingen bevatten die je nu tijdens de winter nodig hebt.
Tip 5 – Eet alleen Ecologisch Zuiver voedsel. Dat is een goede manier om een financieel plafond in je bacchanaal te leggen en het voorkomt ook de meeste impulsaankopen. Een simpele stelregel is: hoe dichter iets bij de kassa ligt, hoe slechter het voor je wordt…
Tip 6 – Drink naast elk glas wijn of bier een glas water. Dat helpt tegen de kater, het laat je minder drinken en ook vooral minder eten. Neem ook vóór elke maaltijd een flink glas.
Tip 7 – Eet geen vlees. Dat is niet alleen goed voor jezelf, maar je spaart daarmee ook nog eens een heleboel energie uit. En als je je afvraagt of je zo wel genoeg eiwitten kan binnenkrijgen: kijk eens naar een gorilla. Dat is ook een vegetariër.
Tip 8 – Koop geen frisdrank. Maar maak het zelf. Neem een kan water of de koude thee die nog op het aanrecht staat en laat daar één schijfje citroen in trekken. Misschien een scheutje sap erbij en klaar.
Tip 9 – Eet niet na acht uur ’s avonds en houd grote diners in de middag. Je kunt je eten dan beter verteren en nog even een ommetje maken voordat je inzakt op de bank.
Het zijn simpele dingen, maar ze gaan echt een verschil maken. Alhoewel: als ik zo eens kijk naar de inhoud van het gemiddelde winkelwagentje bij die zeldzame gelegenheden waarop ik in een supermarkt kom, dan zouden veel mensen toch wel eens moeite met tip 2 en 3 kunnen hebben. Bovendien lijden veel mensen aan een effectieve cognitieve dissonantie als het hun eetgewoontes betreft. Ik heb dat zelf gelukkig niet erg sterk, maar kamp wel met vergelijkbare zwakheden als het om andere dingen gaat.
Waar het op neerkomt is dat we als samenleving teveel gewend zijn geraakt aan onze luxe leventjes en we laten ons te slecht voorschrijven wat goed voor ons is. En dat is weer slecht voor ons. Wat dat aangaat is het gezond om het eigen ego eens een tijdje in de kast te leggen en een goede tip op waarde te schatten. Dat geldt trouwens niet alleen voor ons eten maar voor een heleboel andere dingen ook.