We hadden het kunnen weten: de hippe cryptomunt BitCoin verziekt op grote schaal ons milieu. Als we er alle andere nieuwe cryptovaluta bij zouden optellen, dan wordt het beeld waarschijnlijk nog veel somberder. De illusie dat de BitCoin een onafhankelijke munt zou zijn, die los is van allerlei speculatieve ingrepen door overheden, is nog gammeler en suffer geworden dan hij al was.
Er is geen munt zo speculatie-gevoelig als de cryptomunt in het algemeen en de BitCoin in het bijzonder. Onder de laatste ligt geen enkele economische entiteit die de “munt” koppelt aan de fysieke grote-mensenwereld, waardoor hij volledig virtueel, fictief en instabiel is.*” De gelukkige eigenaars van dit kapitalistische misbaksel zullen dat waarschijnlijk te vuur en te zwaard bestrijden, omdat die – naar mijn eigen beperkte ervaring – meer waarde hechten aan hun samenzweringsgevoeligheid dan aan (macro-)economisch inzicht. Daar komt nu dus de buitenproportionele belasting van dat ding op onze leefomgeving bij en ik begin al heel erg benieuwd te worden naar de smoesjes waarmee de gemiddelde BitCoiner mij gaat uitleggen hoe dat helemaal niet erg is.
Het zal wel een “kijk eerst maar naar die andere”-manoeuvre worden zoals gewoonlijk. En de conclusie die daar bijhoort kan maar één ding inhouden: de BitCoin is zo fout als het maar zijn kan.
Er is nog iets. De BitCoin is zo ingericht dat het een buitengewoon inefficient betaalmiddel is. Het is afhankelijk van de block-chaintech, die vereist dat elke transactie met een BitCoin door alle nodes in het block-chain netwerk moet worden geauthenticeerd. Dat werkt wel erg goed tegen transactiefraude, maar het is ook van een ontwikkelniveau dat voor het laatst in de middeleeuwen – of in Duitsland, als het om digitale dienstverlening gaat – nog acceptabel was. En dan is er natuurlijk dat eeuwige stroomissue. Geen stroom, geen netwerk, geen netwerk, geen block-chain, geen block-chain, geen BitCoins (meer). Dat zal met mijn ouderwetse, door de staat gegarandeerde Euro’s niet zo snel gebeuren.
Een laatste aantekening bij al dit moois: ik ken iemand die naast BitCoins ook goud op voorraad heeft, “voor het geval dat”… terwijl goud en BitCoins zo ongeveer elkaars diametrale tegenovergestelde zijn. Kan ik hem nog volgen? Neen, maar dat hoeft ook niet. Ik begrijp in diezelfde lijn ook helemaal niets van die suffels die nog durven te komen met dat domme samengezworen maanlandingsverhaal.
*) Er zijn andere cryptomunten die zich gedragen als aandelen. Deze worden ook als zodanig uitgegeven door bedrijven en zijn dus beter verankerd in echte economische activiteiten.