Ultra-korte aantekening: op de vraag waarom vegetarisch “vlees” uit de supermarkt zo verschrikkelijk duur moet zijn antwoordde een vegetariër “dat het in de ontwikkel- en onderzoekskosten zit.”
Maar dan begrijp ik iets niet. Ten eerste is vegetarisch vlees duurzamer dan gewoon vlees en gebruikt het als het goed is veel minder resources, wat het goedkoper dan water, land en voer-verslindend rundvlees zou moeten maken. Nu is dit spul nog enige malen zo duur als bio-vlees.
Ten tweede vind ik dat R&D‑verhaal verdacht veel lijken op dat van de farmaceutische industrie, die zonder blikken of blozen een volstrekt ondoorzichtig verdienmodel hanteert en daarmee al sinds mensenheugenis patiënten en verzekeraars een poot uitdraait. Zijn de aandeelhouders van Dupont ontevreden met hun dividenduitkering? Dan gooien ze gerust een factor 1.000 op de prijs van een essentieel kankermedicijn.
Heeft BIG-Farma een nieuw broertje en is er nu ook BIG-Vega? Er zijn meer van die elementen op de aanbiedersmarkt. Batterijen schijnt er zo een te zijn. Daarnaast zijn opties in nieuwe (electrische) auto’s geen echte hardware meer die je laat plaatsen; het zijn licenties op software. Betaal je zo’n licentie, dan wordt de functionaliteit ontsloten. Meer niet. Wil je in je Tesla de dubbele capaciteit in je accu? Geen probleem. Betaal en het is geregeld. De extra ruimte in de accu zit er al in. Die sleep je trouwens ook mee, gebruikt of niet.