Bij de huidige staat van het nieuws is het soms moeilijk kiezen, want er zijn nu twee dingen die me blijven bezighouden, zij het de ene wat milder dan de andere. Het eerste is een bericht over de gewapende overval van Kim Kardashian in haar Parijse appartement. Het is maar een klein dingetje en iemand overvallen is niet aardig, maar wat verwacht die Kim nou eigenlijk? Die hele clan van haar etaleert hun rijkdom op de meest exhibitionistische manier mogelijk. Het is niet zo gek dat daar een keertje iemand gewiekst gebruik van maakt. Net zo min als dat wij gewone stervelingen op FaceBook zetten wanneer we op vakantie gaan – als we bijdehand genoeg zijn tenminste, en onze spullen waarderen – zou zij moeten Twitteren dat ze met een paar miljoen aan juwelen op een modeshow zit. Voor de grijpgrage onverlaat is het slechts even wachten voor haar deur voordat hij kan toeslaan, want wanneer Kardashian weer thuis komt weet namelijk iedereen. Zij is tenslotte een permanent gevolgde “realityster”, wat dat in hemelsnaam ook moge zijn.
Het zou zomaar kunnen dat deze overval de Kardashians wat ingetogener maakt maar eigenlijk betwijfel ik dat. Toch zou ik graag zien dat ze hun verschijning in de media beter zouden afstemmen op de algehele staat van de wereld, hun werkelijke prestatieniveau en het inhoudelijke kaliber van wat ze te melden hebben. Dat betekent een onafwendbare, volledige en authentieke Media-Exit als je het mij vraagt.
Gelukkig zijn er belangrijkere zaken, zoals het door de ING aangekondigde massaontslag in vooral België. Ik zag de tranen gisteren op het nieuws, waarbij meneer de Belgische vakbondsman stelde (ik parafraseer):
België is nog niet klaar voor zo’n verregaande digitalisering van de bancaire dienstverlening. Nu niet. Misschien later wel, maar niet op dit moordende tempo…”
Ik heb gemengde gevoelens wanneer ik zoiets hoor. De banken zijn geen sociale werkplaatsen en ze kosten de particulier al genoeg geld. Door er een heleboel in de lucht te houden, zoals in België, houd je wel veel mensen van de straat maar het kost ook wel heel veel geld. Ik kan me voorstellen dat de ING België wat de techniek betreft “up to specs” wil krijgen, want twee kantoren van dezelfde bank in dezelfde straat, zoals in België regelmatig het geval is, is wel erg overdreven.
Laat ze lekker uit hun luilekkerland komen die Belgen. Dat moet ook in dat achtergebleven land maar een keertje gebeuren. Het is van de zotte dat het lijntrekken daar zo lang stand heeft kunnen houden. Ze kijken wat dat betreft teveel naar hun grote broer Frankrijk, waar het nietsnutten op kosten van de zaak tot een kunst is verheven.
Een prangend en zeer onfijn issue met het massale ontslag is wel dat er ondertussen erg veel mensen uit de financiële sector op straat komen te staan. Ik heb begrepen dat dit oploopt tot 40% van de in die sector werkzame mensen: van 100.000 naar 60.000 sinds de financiële crisis. Op zich was dat te verwachten van een sterk opgeblazen tak van sport waar de onderliggende bubbels wel van moesten knappen, maar fijn is het niet voor hen die weer werk moeten vinden. Ze zouden wellicht mee kunnen schrijven aan de software die hun moet vervangen? Softwarebakker in plaats van baliesnuiver; ik zou het wel weten…