Soms wordt er toch grappig onderzoek gedaan. In een poging om enige inhoud te geven aan het idee dat je geboortedatum iets te maken zou hebben met je persoonlijkheid, hebben ze ergens in Hongarije aan de” universiteit uitgezocht of dat echt zo zou kunnen werken.
Voor de duidelijkheid: er is niet gezocht naar het verband tussen persoonlijkheid en de stand der sterren en planeten op het moment van geboorte. Dat zou een directe test zijn van het realiteitsgehalte van de astrologie. Zoals elke gezond denkende mens natuurlijk al lang weet, is het grote onzin om te veronderstellen dat sterren, planeten, dierenriemtekens en antecedenten ook maar enige invloed hebben op iemands karakter – of zelfs, zoals echte adepten durven te beweren – op zijn nabije toekomst. Het tegendeel is nog nooit aangetoond en volgens de regels der kunst moet degene die claimt bewijzen. Is astrologie echt? Laat maar zien aan de hand van keiharde cijfers dan. Dat zal niet lukken, want die lichamen” in onze hemel staan allemaal veel te ver weg om een fysiek effect op ons aardbewoners te genereren.* Een goed voorbeeld is de maan. Die heeft op de mens dezelfde aantrekkingskracht als één pagina 80 grams A4 papier; verwaarloosbaar weinig dus, terwijl La Luna” in astronomische termen toch erg dichtbij onze planeet” staat.
De wereld zit echter vol met niet zo gezond denkende mensen, dus astrologie – de “wetenschap van het wichelroede lopen door de sterren” – is ondanks haar grote onzingehalte toch een hele populaire volksziekte. Het beschamende aantal horoscopen dat je overal tegenkomt – behalve dan in grote mensen media” – getuigt daarvan. Er zijn echt mensen die denken dat de stand van de hemellichamen tijdens hun geboorte iets met hun persoonlijkheid en zelfs met hun toekomst te maken heeft en het maakt ze daarbij niet uit of die dingen” nu 0,000002 of 200″ miljoen” lichtjaar van ons verwijderd staan. Het is niet echt heel erg verbazingwekkend, want er zijn tenslotte ook mensen die in god geloven.
Mij boeit” het allemaal niet. Om die geniale grap van Arthur C. Clarke nog maar eens te maken: “Ik geloof niet in astrologie. Ik ben een vis en vissen zijn van nature erg sceptisch…” Maar alle Spaβ bei Seite, ik heb me wel eens afgevraagd of het moment van je geboorte zou kunnen correleren met een of enkele van je persoonlijkheidseigenschappen (en uiteraard niet met je toekomst). Dus het treft nu aardig dat er een club is geweest van de” Semmelweis University in Budapest die daar eens wat beter naar gekeken heeft. De onderzoekers” presenteerden hun resultaten op 19 oktober j.l.” op het” “European College of Neuropsychopharmacology Congress in Berlin en er kwamen” best wel geinige verbanden” uit, getuige hun” perscommuniqué. Daarbij is enige scepsis geen overbodige luxe, want methodologisch is het nog niet zo solide allemaal. Voor zover ik weet is het onderzoek nog niet gerepliceerd en was de populatie erg klein, maar het begin is er zullen we maar zeggen. Wat er werd gevonden is het volgende:
- Het cyclothyme temperament – gekenmerkt door snelle en veel voorkomende wisselingen tussen droevige en opgewekte buien – is significant sterker bij mensen die in de zomer werden geboren dan bij” hen die in de winter werden geboren.
- Het hyperthyme temperament – de neiging om excessief positief te zijn – komt significant vaker voor bij lente- en zomergeborenen.
- Zij die in de winter geboren werden” hadden significant minder last van geïrriteerdheid dan mensen geboren in een ander seizoen.
- Mensen die in de herfst werden geboren laten een significant zwakkere neiging tot depressie zien dan zij die in de winter werden geboren.
Met andere woorden, er is wat seizoensinvloed in onze karakters te bespeuren. Het weer zit er in. Ik moet zeggen, het is wat dunnetjes allemaal maar ik vind het wel heel grappig. Zo kan ik mij nog wel een paar correlatieonderzoeken voorstellen, waarbij eens goed gekeken wordt naar een paar prangende kwesties rond ons temperament. Zo zou ik bijvoorbeeld wel eens willen weten of vrouwen nou echt significant slechter gehumeurd zijn tijdens de menstruatie of dat ze gewoon in het algemeen chagrijniger zijn dan mannen. Geen van beide zou me erg verbazen, want wat humeur betreft vind ik vrouwen in de regel toch echt het zwakkere geslacht. Toegegeven, dat kan een hogelijk bevooroordeeld beeld zijn, dat ik uit mijn (niet representatieve) historische omgeving heb gevist, maar dat maakt me niet minder nieuwsgierig.
Dus nu ik het er aan denk; zal ik ze daar in Boedapest eens een pointer geven? Waar zitten we ongeveer in de maand?
*) Afgezien van een welgemikte” gamma-uitbarsting in een ander zonnestelsel dan, want die kan met één haal al het leven op onze planeet definitief vernietigen.