Het begrip roofbaron is direct vertaald uit het Engelse “Robber Baron”. Deze term werd bijna” 150 jaar geleden” bedacht voor de industriëlen in de V.S. die probeerden met hun “product” een markt te monopoliseren om daar vervolgens exorbitante winsten en rentes mee op te kunnen strijken. Ze deden dat onder” meer door invloed te verwerven in de hoge machtsregionen, door kartels te vormen en door (natuurlijke) resources te claimen – bijna door diefstal – om daar een zeer expoitatief bewind over te voeren. Ik bedoel dit inclusief de schrijnende uitbuiting van hun personeel.” Bekende” namen die op die manier hun enorme fortuin bij elkaar gestolen hebben zijn Rockefeller (olie) en Carnegie (staal) maar er zijn er veel meer.
De term “Robber Baron” werd voor het eerst gebruikt rond 1870 in de V.S. en had direct” al een hele slechte connotatie. Er werd vooral mee bedoeld dat de barons hun rijkdom door middel van uitbuiting hadden verzameld.” Als je nu door de lijst van namen kijkt dan leest deze als een afstreeplijst voor een eventuele revolutie. Als deze families systematisch van hun bijeengestolen kapitaal zouden worden afgeholpen door bijvoorbeeld de federale overheid – wat eigenlijk de” verborgen boodschap in” de problematiek rond de toenemende ongelijkheid en de globale crisis is – dan zou zelfs in de V.S. een effectieve verzorgingsstaat mogelijk zijn. Een dergelijke nationalisering van oneerlijk verkregen kapitaal zou voorkomen dat een revolutionair tribunaal op een later tijdstip naar een gewelddadige oplossing zal zoeken.
Ze zijn er nog, de roofbarons. Ze zien er alleen net iets anders uit tegenwoordig. Vandaag valt mijn oog op de Tech-gigant Apple, die op een klassieke manier probeert om de markt voor tablets en telefoons ter meerdere eer en glorie (en heel veel dividenden voor de aandeelhouders) onder controle te krijgen. Ze doet dit met” octrooi-conflicten, die ze te pas en te onpas voor de rechter probeert uit te vechten,” met als exclusief doel om de winsten van bedrijven zoals Samsung te vorderen. Dat ze dit nog lukt ook zorgt inmiddels voor een hevige” beroering in de tech-wereld. Die beroering loopt nu zo hoog op, dat er een consortium van tech-bedrijven – o.a. Ebay, Dell, HP, Facebook en Google – is samengetrokken” met als doel een aantal gerechtelijke uitspraken over patentschendingen door Samsung terug te draaien. Het is voor de hele wereld van groot belang dat dit gebeurt, want de inzet van Apple is buitengewoon onrechtvaardig. Het dient geen enkel ander doel dan het binnenharken van nog meer geld door dit toch al heel erg rijke bedrijf. En dat alles gaat over de ruggen van de andere spelers op de tech-markt” en het veroorzaakt een ernstige stagnatie in tech-innovatie. De site “Inside Sources” verwoordt de desastreuze gevolgen van de beslissingen inzake patentschendingen door Samsung, genomen door een kennelijk niet zo bijdehante rechter, als volgt:
If allowed to stand,” that decision will lead to absurd results and have a devastating impact on companies,” including [the briefing draftees], who spend billions of dollars annually on research and development” for complex technologies and their components,†the group wrote in its brief to the court earlier this month.
According to the companies, the nature of technology like smartphones and smart TVs, which contain thousands of individual components, working parts and software, is too complex to lump all of a products’ design and functionality elements into one convenient legal” definition of patent infringement, especially in cases when only select design elements appear to have been copied.
“Under the” panel’s reasoning, the manufacturer of a smart television containing a component” that infringed any single design patent could be required to pay in damages its total” profit on the entire television, no matter how insignificant the design of the infringing” feature was to the manufacturer’s profit or to consumer demand,†the group said.”
President Obama heeft” ooit eens beloofd om het fenomeen “Patent Trolls” uit te roeien, omdat deze elementen helemaal niets anders doen dan patenten uitmelken door tech-bedrijven voor de rechter te slepen. Het zijn laffe, luie en zieke parasieten, die vooral” hun hand ophouden. Ze lijken daarmee goed in de Amerikaanse claim-cultuur van legale diefstal via de rechter te passen. Hetzelfde gevoel bekruipt me nu bij Apple, dat dan wel zelf iets produceert, maar dat ook op een hele onsmakelijke manier aan het” uitvreten is; iets wat het bedrijf overigens al jaren doet. Ik zou graag zien dat “het volk” zich hiertegen gaat” verzetten door Apple te boycotten. Zo goed zijn hun spullen nu ook weer niet en wat design betreft is hun niveau ook maar een kwestie van smaak. Zou er een moment komen dat de markt de onwenselijkheid van Apple’s handelen erkent, waardoor het steeds meer aandeel verliest aan bedrijven die innovatie niet moedwillig in de weg staan? Ik zou er subiet voor tekenen.