Ultrakort: in de deining rond de dreigende verkiezing van Donald Trump tot president van de VS zou ik bijna vergeten om eens te kijken naar zijn politieke agenda. De Volkskrant van vandaag en Twan Huys gisteravond bij DWDD helpen me een handje. Het wordt spannend over 8 maanden, want er gaat sowieso iets historisch gebeuren: of een populist met naar het schijnt linkse sympathieën (Trump) wordt president, of de eerste vrouw (Clinton).
Trumps agenda:
- Trump is een isolationist en wil geen militaire interventies meer buiten de VS, tenzij het is om ISIS te verpletteren. Mocht een andere staat willen dat de VS ergens aan meedoet dan zal dat tegen kostprijs moeten.
- Trump wil van het handelstekort met andere landen af. Hij wil de productie van goederen weer naar de VS halen voor werkgelegenheid. Ook staat hij een protectionistische politiek voor, die handelstarieven stelt voor de import. Hij is ook tegen NAFTA en TPP. (Hopelijk volgt TTIP nog…)
- Trump wil inkomstenbelasting voor lagere inkomens afschaffen, die voor middeninkomens en bedrijven versimpelen en hedgefondsen – deze produceren niets – zwaarder belasten.
- Trump wil op de Keynesiaanse tour met de infrastructuur, die in verregaande staat van ontbinding is en (h)erkent daarmee het Chinese gelijk: “Infrastructuur is de voorwaarde voor alles.” Hij wil de reconstructie ervan de hoogste prioriteit voor investering door de overheid geven.
- Trump wil dat de sociale voorzieningen onaangetast blijven.
Het is niet verwonderlijk dat de Republikeinen met deze ronduit on-republikeinse kandidaat in haar maag zitten. Dat is het resultaat van de veronachtzaming van hun eigen electoraat. De republikeinse agenda was vooral het bestrijden van Obama; de eigen achterban is volledig uit het oog verloren, met als gevolg dat deze zich massaal tegen het partij-establishment keert door Trump te steunen.
Ik moet mijn bakens checken. Deze Trump heeft een aantal hele goede ideeën. Zijn onzinnige racisme zal weinig overlevingskans hebben, maar zijn politiek heeft een aantal hele aantrekkelijke pointers. Zou het slecht zijn als hij president wordt? Ik ben daar niet (meer) onverdeeld van overtuigd.
N.B.: Ik maak wel de belangrijke kanttekening dat Hitler ook een socialist was met sterk populistische trekken; een zogenaamde nationaalsocialist (nazi), dat hij drie verkiezingen nodig had om in 1933 uiteindelijk aan de macht te komen en dat ook hij zwaar op de Keynesiaanse toer ging door de economie met gigantische staatsinvesteringen – in infrastructuur en oorlogstuig – uit de crisis te trekken.
Voor de liefhebbers: VK 3–3‑2016 – Eindelijk een nieuwe Roosevelt?
UPDATE 7–3‑2016: Voor een meting langs de F‑Schaal van (…niet Adorno maar…) Umberto Eco voor een inschatting van Trumps fascistische inslag, zie dit VK artikel van zaterdag 5–3‑2016: Hoe fascistisch is Donald Trump?